Γιατί οι δάσκαλοι που αγαπούν τη διδασκαλία, διδάσκουν παιδιά που αγαπούν τη μάθηση.

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Εύκολοι τρόποι για ησυχία στην τάξη

   Είναι φυσιολογικό τα παιδιά στην τάξη να μιλούν, ιδιαίτερα σε μικρές ομάδες και η διαχείριση της σχολικής τάξης να μοιάζει καμιά φορά για εμάς τους δασκάλους πολύπλοκη και επίπονη διαδικασία. Τα παιδιά είναι αυθόρμητα, δεν υπακούν εύκολα στους κανόνες γιατί θέλουν να μιλήσουν, να γελάσουν, να κινηθούν, να εκτονωθούν, να εκφράσουν την επιθετικότητα, το άγχος τους και πολλά άλλα συναισθήματα.
   Η συμπεριφορά και η ψυχοσύνθεση του εκπαιδευτικού καθώς και οι διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσει με τους μαθητές του είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος. Ο φιλικός, οικείος, καθοδηγητικός αλλά με όρια δάσκαλος μπορεί να πετύχει εύκολα την επιθυμητή συμπεριφορά στην τάξη και την τήρηση των κανόνων. Επίσης, η ποιότητα του μαθήματος, οι επιβραβεύσεις, το χιούμορ, τα μέσα που χρησιμοποιούμε στη διδασκαλία κρατάνε το ενδιαφέρον των μαθητών αμείωτο κατά τη διάρκεια του μαθήματος και συνεπώς μειώνονται οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές.
   Ας δούμε κάποιες αποτελεσματικές τεχνικές σε μορφή παιχνιδιών που θα κρατήσουν τους μαθητές ήσυχους και εμάς..πιο ήσυχους!

Η μυστική λέξη
Συμφωνήστε με τους μαθητές σας για μία μυστική λέξη (πχ. πίτσα, καγκουρό, καρπούζι) και ενσωματώστε τη μυστική λέξη στο μάθημά σας. Ο πρώτος μαθητής που θα ακούσει τη μυστική λέξη και θα σηκώσει το χέρι του, κερδίζει ένα μικρό βραβείο, πχ ένα αυτοκόλλητο ή απλά την ικανοποίηση ότι ήταν ο πρώτος που σήκωσε χέρι. Είναι πολύ διασκεδαστικό για τα παιδιά! Θα κρέμονται από τα χείλη σας για να πετύχουν τη μυστική λέξη.

Μιλήστε με τον διπλανό σας
Τα παιδιά λατρεύουν να μιλούν. Επιτρέψτε τους να μιλούν με το διπλανό τους όποτε θέλουν χαμηλόφωνα, αρκεί αυτό να σχετίζεται με το μάθημα. Αν ξέρουν ότι έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν είναι πολύ πιθανό να μείνουν ήσυχα την περισσότερη ώρα του μαθήματος.

Μουσική
Κάποιες φορές η ορχηστρική ή η κλασική μουσική βοηθάνε τα παιδιά να μείνουν ήρεμα την ώρα που ολοκληρώνουν μία εργασία. Η μουσική πρέπει να είναι χαμηλή, επομένως για να ακούγεται, τα παιδιά πρέπει να είναι ήσυχα.



Το παιχνίδι των ψιθύρων
Ένα άλλο αποτελεσματικό παιχνίδι για να διατηρηθεί η ησυχία στην τάξη, είναι αυτό των ψιθύρων. Αρχίστε να ψιθυρίζετε με πολύ σιγανή φωνή μία φράση όπως: "όποιος με ακούει, να βάλει το χέρι πάνω στη μύτη". Πιθανόν, λίγα παιδιά μόνο θα το ακούσουν. Συνεχίστε να δίνετε αστείες εντολές με ψιθυριστή φωνή και τώρα θα σας ακούν περισσότεροι μαθητές γιατί θα το θεωρήσουν διασκεδαστικό. Στο τέλος προσπαθήστε να τα μπερδέψετε λέγοντας άλλη εντολή και δείχνοντας άλλη με τις κινήσεις σας για να δημιουργηθεί κάτι αστείο.

Τα ήσυχα χελωνάκια
Φτιάξτε από πομ πομ μικρά χελωνάκια και τοποθετήστε τα δίπλα σε όποιον μαθητή είναι ήσυχος. Στόχος μας είναι να γίνουν όλοι "ήσυχα χελωνάκια". Εναλλακτικά μπορούμε να έχουμε ένα λούτρινο  χελωνάκι (ή ό,τι άλλο "ήσυχο" ζωάκι θέλουμε), να του δώσουμε ένα όνομα και να το εμφανίζουμε όταν τα παιδιά είναι ανήσυχα λέγοντας ότι ψάχνει για ήσυχους φίλους και πηγαίνοντας το δίπλα στον πιο ήσυχο. Μετά από λίγο μπορούμε να του αλλάζουμε θέση. Επίσης, με δημιουργικότητα μπορούμε να εφευρίσκουμε ιστορίες με τα ήσυχα χελωνάκια ώστε να παρακινούμε τα παιδιά να μένουν κι αυτά ήσυχα. (Η αρχική ιδέα από εδώ).









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου